Stanovisko k výsledkům komunálních a senátních voleb konaných v ČR ve dnech 10.-11. 10. 2014

Zcela zřetelně a srozumitelně to řekl v několika sobotních povolebních televizních vstupech pro ČT 24 Andrej Babiš, vůdce hnutí ANO: „ANO a další podobná nepolitická uskupení tu jsou [v ČR] proto, aby skončila pětadvacetiletá éra vlády politických stran v této zemi“.

Potvrdilo se tak, že v právě skončených volbách šlo o podstatně víc, než pouze o reálné procentní zisky stran, uskupení a kandidátů.

Šlo o potvrzení souboje mezi těmi, kteří se domnívají, že i napříště má být politika obhajována politickými nástroji (jejichž nositeli jsou v zastupitelské demokracii politické strany) a mezi těmi, kteří politiku ze své podstaty odmítají, věří v post-politické uspořádání bez politických stran, ve kterém nebude sporu mezi množinami idejí, v němž je politická soutěž nahrazena prosazováním zájmů prostřednictvím byrokratů, expertů i nepolitiků, což jim snadněji pomůže prosazovat jejich vlastní zájmy.

Vážím si každého, kdo do těchto voleb vstoupil v modrých barvách ODS a beze studu za logo této strany.

Bylo to rozhodnutí mimořádně riskantní. Míra mediální destrukce značky ODS (a nejméně od roku 2011 i obratně k destrukci této strany cílená) byla gigantická.

Je obdivuhodné, s jakou odvahou se kandidáti ODS nebáli riskovat i s vědomím, že to pro ně leckde může znamenat pád pod hranu volitelnosti nebo významné ztráty pozičního postavení na radnicích.

Někde k tomu, bohužel, také došlo, ale byla tu i města a obce, kde ODS dosáhla nečekaně dobrých výsledků.

Oceňuji odvahu jít do soutěže jako outsider a nesmírně si vážím síly každého z kandidátů, kteří v této soutěži nezapřeli své svědomí.

Jistě, není jediného důvodu nad většinou výsledků jásat. Ale něco dělat se musí vždycky. Nelze poraženecky unaveně a vysíleně klesnout. Zkusme v  tomto kontextu hodnotit výsledky voleb pro ODS v daném okamžiku politického vývoje v ČR příznivě.

Věřím, že další pokles preferencí se snad již nekoná a s ohledem na to, jak dopadly konkurenční politické projekty bojující o „stejného voliče“, nás trpělivá práce, doufám, může postupně a velmi pomalu posunovat vpřed.

Překvapením těchto voleb pro mě osobně je celoplošný kolaps podpory TOP 09. Mnozí jsme tušili, že tomuto uskupení chybí komunální zakotvení a tedy přirozená báze, o kterou se politická strana přirozeně opírá a ze které roste. Tak prudký pokles přízně jsem ovšem nečekal.

Za zajímavý považuji nárůst podpory KDU-Čsl. Jistě, tato strana se opírá o nesmírně věrné jádro svých voličů, ale je i možné, že se k tomuto subjektu přidala i část bývalých voličů ODS. Ke standardní politické straně, kterou (zejména v moravské části ČR) mohou považovat za konzervativní alternativu v situaci, kdy se přirozeně zdráhají podpořit nesrozumitelné ANO či TOP 09. Pokud by tomu tak alespoň částečně bylo, pak šance, že návratem k důsledné konzervativní politice ODS tyto voliče postupně můžeme získat zpět, tu existuje.

Překvapením naopak nemůže být povolební výsledková roztříštěnost. Tento fakt signalizovala inflace vzniku nejrůznějších uskupení „pro něco nebo za něco“. Jde o projekty monotématické, které budou sveřepě prosazovat svá dílčí témata bez ohledu na celkový kontext  vymezený možností a schůdností.

Nicméně právě ona monotématičnost bude tato uskupení v důsledku oslabovat a jejich atraktivitu pro voliče v čase i snižovat.

Věřím, že to bude právě ODS, která si uvědomí smrtelné ohrožení parlamentní demokracie ve svém současném největším soupeři – ve hnutí ANO a v jejím předsedovi, Andreji Babišovi.

Věřím, že to bude především ODS, která se s odvahou postaví na obranu parlamentní demokracie a bude odhodlaně vzdorovat pokusům ANO (a podobně koncipovaným subjektům) realizovat v Čechách Babišův „báječný nový svět“ nepolitických oligarchických hnutí, který je v důsledku útokem na náš svobodný svět.

Ivo Strejček

12. října 2014