Prohlášení předsedy RS ODS Vysočina Ivo Strejčka k útoku na prezidenta republiky Václava Klause

1. Jako předseda RS ODS Vysočina považuji útok na prezidenta republiky Václava Klause, který se udál 28. září 2012 při jeho návštěvě Chrastavy, za ohavný a nepřijatelný.
  2. Odmítám, aby byl tento čin bagatelizován jako „selhání prezidentovy ochranky“ a omezován na laxní výkon policistů zodpovědných za péči o bezpečí hlavy státu. Na základě dostupných informací z veřejných zdrojů trvám na tom, že šlo o promyšlený čin s politickými motivacemi i cíli.
  3. Útok radikálního komunistického aktivisty na hlavu státu v Chrastavě považuji za jeden z produktů atmosféry „pod hladinou“ české společnosti, ve které jsou výkony politiky a jejích nositelů dlouhodobě a soustavně zlehčovány, zesměšňovány, překrucovány a uráženy některými tzv. mediálními celebritami.
  4. Obávám se, že sobotní politický incident s politickými motivy v Chrastavě odhalil, jak nebezpečné jsou cíle některých politických proudů v České republice a jak snadno jim k jejich dosažení napomáhá lehkovážné zneužívání prostoru mediální svobody k útokům na české politiky.
  5. Uznávám, že ne každý musí s jasnými a zřetelně obhajovanými názory prezidenta ČR Václava Klause souhlasit, přesto útok na něho považuji za nepřijatelný a viditelný útok na polistopadové hodnoty svobody, otevřenosti a individuální zodpovědnosti.
  6. Vyzývám a žádám předsedu ODS a premiéra vlády ČR Petra Nečase, aby politicky motivovaný útok komunistického radikála nekompromisně odsoudil a postavil se před českou veřejností na obhajobu principů svobodné společnosti založené na úctě k právu.